Trápi vás krvácanie ďasien a paradentóza?

Dátum: 12. mája 2024 Autor: tím ALFA OMEGA Kategória: Zdravie

Zvýšená citlivosť, krvácanie či ustupovanie ďasien patria medzi časté príznaky chronického (dlhodobého) zápalového ochorenia ďasien, ktoré poznáme pod názvom paradentóza, respektíve parodontitída. Týka sa aj vás? Nezúfajte. Existuje niekoľko opatrení, ktoré pomáhajú predchádzať tomuto ochoreniu, alebo výrazne znížiť jeho závažnosť. Poďme sa lepšie pozrieť na zúbok častému strašiaku zubárov.

Ako súvisia baktérie s krvácaním ďasien a paradentózou?

Základným predpokladom pre vznik nielen paradentózy, ale aj zubného kazu je nedostatočná ústna hygiena. Ak sa dôkladne staráme o svoju ústnu dutinu, nájdeme v nej zdraviu prospešné aj škodlivé baktérie v optimálnom pomere. Pri zanedbanej hygiene začínajú prevažovať patogénne baktérie spôsobujúce rôzne komplikácie. Zvyšky potravy sú pre tieto mikroorganizmy obživou, vďaka ktorej sa množia na ďasnách, zuboch a v medzizubných priestoroch. A to je začiatok reťazca nadväzujúcich problémov.

Premnožené škodlivé baktérie následne vytvárajú zubný povlak, z ktorého je už iba krok od zubného kameňa. Narastajúci zápal v ďasnách spôsobí ich ústup, čím sa vytvoria podmienky na zmenšovanie kostného tkaniva na zubných krčkoch.

Čo ak dlhodobo neriešim zápal ďasien?

Ak dlhodobo neriešite zapálené ďasná, môžu sa vytvoriť tzv. parodontálne choboty. V každom zube sa nachádzajú choboty, v ktorých sa hromadia baktérie, zubný kameň, odumreté bunky a toxíny. Keďže súčasne dochádza k výraznému znižovaniu kostného tkaniva, tento jav spôsobí kývanie a vypadávanie zubov. To je však posledné štádium, ktorému sa môžete správnou starostlivosťou o zuby a ďasná úspešne vyhnúť.

Baktéria v ústach zodpovedná aj za Alzheimera

Okrem premnoženia patogénnych baktérií v ústnej dutine má na vznik paradentózy vplyv aj baktéria Porphyromonas gingivalis. Najnovšie štúdie potvrdzujú, že táto baktéria sa skrýva aj za vznikom zákernej Alzheimerovej choroby. Okrem patogénnych baktérií vplývajú na rozvoj krvácania a chronického zápalu ďasien aj fajčenie a genetické faktory.

Až 90 % populácie má nábeh na paradentózu

Preventívne prehliadky u stomatológov po celom svete ukazujú, že veľké percento pacientov trpí ľahkou formou zápalu ďasien, tzv. gingivitídou. V prípade zanedbania liečby môže ľahko prejsť do závažnejšej paradentózy. Príznaky sú menej viditeľné, a preto tento zdravotný problém nemusíte zaznamenať pri čistení zubov alebo samovyšetrení.

Začínajúci zápal nesmiete podceniť, aby ste sa v budúcnosti vyhli prípadným závažnejším komplikáciám spojeným s parodontitídou. Ak začnete pozorovať zmeny v ústnej dutine vymykajúce sa normálu, napríklad náhle krvácanie ďasien, zamyslite sa nad preventívno-liečebnými opatreniami, o ktorých si povieme nižšie.

Ako sa starať o ďasná a zuby? Prevencia

Neexistuje univerzálne riešenie, ktoré pomôže predísť chronickému zápalu ďasien. Ide o súbor viacerých opatrení, ktoré v súčinnosti dokážu výrazne eliminovať riziko vzniku paradentózy.

1) Domáca hygiena ústnej dutiny

Dôkladná každodenná starostlivosť o vaše ďasná a zuby hrá zásadnú úlohu v prevencii parodontitídy. Ústnu hygienu odporúčame dvakrát denne, a to ráno a večer po poslednom jedle.

Zubná kefka

Ráno a večer si umyte zuby zubnou kefkou, a to jemnými krúživými pohybmi smerom k hornému a dolnému okraju zubu. Na kefku rozhodne netlačte, mohli by ste si časom narušiť zubnú sklovinu. Kefku je vhodné použiť aj na čistenie jazyka od baktérií. Odporúčame používať kefku s ultra mäkkými štetinami, aby ste znížili riziko poškodenia zubnej skloviny. Vyberajte overené značky.

Jednozväzková kefka

Jednozväzková kefka slúži na dočistenie priestorov, na ktoré základná zubná kefka nedosiahne. Ide o okraje zubov, respektíve priestory, kde sa ďasná schádzajú so zubami. Pri čistení touto kefkou kopírujte oblúkový tvar ďasien, no priamo sa ich nedotýkajte. Túto procedúru vykonávajte večer po poslednom jedle.

Medzizubná kefka

S touto hygienickou pomôckou jednoducho odstránite nečistoty (najmä zubný kameň a povlak baktérií) z medzizubných priestorov. Ako ju efektívne používať? V medzizubnom priestore krúživým pohybom zasúvajte kefku smerom dnu a von z úst. Tento pohyb vykonajte iba raz, aby ste predišli poškodeniu papily. Medzizubnú kefku používajte večer po poslednom jedle.

Zubná niť alebo šabličky (špáradlá)

Tieto pomôcky slúžia najmä na odstraňovanie zubného povlaku a nečistôt z obvodov zubov a úzkych medzizubných priestorov. V tomto prípade čistite osobitne každý zub. Jemným pohybom posúvajte niť alebo šabličku po obvode zuba nahor a nadol. Vyskúšajte, s ktorou pomôckou vám pôjde čistenie ako po masle. Zubnú niť používajte raz do dňa, ideálne večer po poslednom jedle.

Ústna voda

 Ústna voda dokáže nielen osviežiť dych, ale aj zabrániť tvorbe nebezpečných baktérií a povlaku aj v ťažko dostupných miestach. Vďaka tomuto účinku predchádza krvácaniu aj zápalu ďasien. V obchodoch nájdete varianty s alkoholom aj bez.

Unikátna zubná pasta ako prevencia paradentózy

 Siahnite po jedinečnej zubnej paste s trojkombináciou účinných látok, ktoré synergicky ničia baktérie, zabraňujú krvácaniu ďasien, bojujú proti paradentóze a obnovujú poškodené tkanivá. Ide o výrazný posun v prevencii parodontitídy. Pasta bude mať výrazný podiel na dobrom zdraví vašej ústnej dutiny, ďasien a zubov.

Pozrite si recenziu na produkt.

2) Dentálna hygiena u špecialistu

Okrem domácej hygieny ústnej dutiny odporúčame pravidelne navštevovať dentálneho hygienika alebo zubného lekára, ktorý vám vďaka profesionálnym nástrojom odstráni zubný kameň a povlak. Táto procedúra je vhodná na elimináciu zubného kameňa a povlaku, ktoré zostali na zuboch a ďasnách napriek denno-dennej starostlivosti o ústnu dutinu.

Dentálna hygiena účinne dopĺňa domácu ústnu hygienu, neslúži ako jej náhrada. Dentálnu hygienu odporúčame absolvovať minimálne raz, ideálne dvakrát ročne.

3) Výživa ako prevencia ochorení ďasien

Strava hrá mimoriadne dôležitú úlohu v prevencii krvácania a zápalu ďasien, paradentózy a zubného kazu. Pozrime sa na 6 kľúčových živín nevyhnutných pre zdravie ústnej dutiny:

Vápnik

Táto mikroživina zodpovedá za budovanie a udržiavanie zdravých zubov a kostí. Vápnik je hlavným prvkom zubnej skloviny, vonkajšej vrstvy zubu. Nedostatok vápnika v strave môže túto vrstvu oslabiť a v dôsledku toho zvýšiť pravdepodobnosť kazu či poškodenia zubu. Najlepšie dokáže ľudské telo zužitkovať vápnik zo živočíšnych produktov, najmä mliečnych výrobkov.

Vitamín C

Vitamín C podporuje produkciu kolagénu – proteínu, ktorý zodpovedá za štruktúru ďasien a predchádza ich ochoreniam. Jahody, citrusy, petržlenová vňať, papriky a brokolica sú vynikajúcim zdrojom tohto existenčne dôležitého vitamínu.

Vitamín D

Tento vitamín rozpustný v tukoch pomáha vstrebávať vápnik, vďaka čomu zabezpečuje jeho efektívne využitie pre zdravie zubov. Vitamín D odporúčame prijímať zo slnečného žiarenia, tučnejších rýb (losos, makrela, sleď), vnútorností, kvalitných vajec a mliečnych výrobkov.

Antioxidanty

Antioxidanty sú rastlinné zlúčeniny, ktoré znižujú oxidačný stres spôsobený voľnými radikálmi a zápal v tele. Tieto látky pomáhajú chrániť ďasná a ďalšie tkanivá v ústnej dutine pred poškodením voľnými radikálmi. Bohatými zdrojmi antioxidantov sú zelenina, bobuľovité ovocie, zelený čaj alebo horká čokoláda.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny vďaka protizápalovým účinkom pozitívne ovplyvňujú zdravie nielen ďasien a zubov, ale aj celej ústnej dutiny. Zahrňte do svojej stravy potraviny bohaté na tieto životne dôležité látky, ako napríklad vlašské orechy, rybí či ľanový olej, prípadne chia semienka.

Probiotiká

Probiotické baktérie ovplyvňujú nielen zdravie čriev, ale aj celkový stav nášho organizmu, vrátane zdravia tzv. orálneho mikrobiómu. Rovnováha mikroorganizmov v ústnej dutine hrá zásadnú úlohu v prevencii ochorení ďasien a zubných kazov. Pravidelne konzumujte tzv. fermentované potraviny, ktoré obsahujú miliardy zdraviu prospešných probiotík spolu s vlákninou, ako kefír, jogurt, kyslá kapusta alebo kimči.

Ak chcete urobiť pre svoje zdravie maximum, odporúčame vyskúšať výživový doplnok ΑΩ PH balance s vyváženým obsahom kľúčových komponentov pre zdravie kostí a zubov. Tento produkt vám pomôže doplniť chýbajúce živiny.

 4) Čo v strave obmedziť?

Nasledujúce potraviny v kombinácii s ďalšími faktormi prispievajú k zhoršeniu zdravia ústnej dutiny, najmä rozvoju paradentózy či zubného kazu.

Sladkosti a sladké nápoje

Tieto potraviny obsahujú vo veľkej miere tzv. jednoduché cukry, ktoré sú potravou pre určité druhy baktérií produkujúce kyseliny s potenciálom poškodiť zubnú sklovinu a zapríčiniť zubný kaz. Okrem toho nadmerný príjem cukrov môže prispieť k zápalu v ďasnách, čím sa zvyšuje riziko vzniku parodontitídy.

Kyslé potraviny a nápoje

Potraviny ako citrusy, paradajky alebo ovocné šťavy môžu podporiť eróziu zubnej skloviny. Na neutralizáciu kyselín a udržanie zdravej úrovne pH v ústach odporúčame piť dostatok čistej vody a konzumovať súčasne potraviny so zásaditejším pH.

Šumivé (sladené) nápoje

Sýtené nápoje často obsahujú okrem spomínaného cukru aj bublinky vzniknuté karbonizáciou, ktoré môžu rovnako negatívne ovplyvniť zubnú sklovinu. Nahraďte sýtené a sladené nápoje vodou z kohútika alebo bylinkovými čajmi.

Krvácanie ďasien a paradentózu rozhodne nepodceňujte. Neliečené ochorenie môže v krajnom prípade vyústiť až do vypadávania zubov. Nie je však dôvod na paniku. Vyskúšajte naše tipy, ktoré vám pomôžu udržať vaše zuby a ďasná v dobrom zdraví. Stačí už iba vytrvalosť. Iba vy ste alfa a omega svojho zdravia.

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Dátum: 30. novembra 2022

Autor: tím ALFA OMEGA

Kategória: Zdravie

Ako sa vyhnúť ochoreniu počas tohtoročnej vianočnej sezóny

Dátum: 6. septembra 2023

Autor: tím ALFA OMEGA

Kategória: Zdravie

Ako nedostatok spánku ovplyvňuje vaše zdravie?