Zatočte s jarnou únavou

Dátum: 13. marca 2024 Autor: tím ALFA OMEGA Kategória: Zdravie

Jar je obdobím novej energie. Avšak pre mnohých z nás môže paradoxne znamenať čas, keď sa stretávame s jarnou únavou a celkovým vyčerpaním nášho tela. Môžete zažívať symptómy ako sú vyčerpanosť, bolesti hlavy, problémy so spánkom alebo zníženú motiváciu k vykonávaniu bežných denných aktivít. Ako sa dá vyhnúť každoročnému fenoménu jarnej únavy?

Základom je spánok

Ak cítite únavu, doprajte si 7-9 hodín kvalitného spánku. Zaspávajte a vstávajte pravidelne v rovnakých časoch. Pravidelnosť, aj keď je zanedbávaná a podceňovaná, prináša návyky a tie efektívne pomáhajú predísť problémom so zaspávaním. Väčšina ľudí dodržiava návyky cez týždeň a cez víkend všetko poruší. Priťažujete tak svojmu organizmu, ktorý sa neustále prispôsobuje novým podmienkam. Téme spánku sme venovali celý osobitný článok.

Doprajte telu vitamíny

Po dlhej zime nám chýba slnko a slnečné lúče, ktoré sú potrebné na aktiváciu vitamínu D. Ten je mimoriadne dôležitý nielen pre kosti, ale aj pre vašu imunitu. Väčšina z nás sa v zime hýbe menej a preto sa na jar cítime ako keď sa medveď prebudí po zimnom spánku. Nabudiť vás môže aj vitamín C, ktorý prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a prispieva k správnej činnosti nervovej sústavy. Na jar je potreba vitamínov vysoká aj preto, že sa zvyšuje šanca prechladnutia.

Buďte aktívni

 Kedy je lepší čas začať sa hýbať ako práve na jar? Slniečko svieti a počasie láka na čerstvý vzduch. Využite to na prechádzky, choďte si zabehať, zahrajte si s deťmi futbal. Často skloňovaný pohyb má viac pozitívnych vplyvov na zdravie ako zdravá strava. Pohyb je zázrak, ktorý pomáha rozpúšťať stres, úzkosť, psychické aj fyzické bolesti. Vďaka pravidelnej pohybovej aktivite viete predchádzať aj mnohým chorobám. Ak neveríte, prečítajte si túto knihu plnú fascinujúcich zistení na základe vedeckých faktov.

Detoxikujte sa

Jar je mimoriadne vhodným obdobím aj na detoxikáciu organizmu. Či si zvolíte mentálny detox, alebo fyzický, vaše telo a myseľ vám poďakujú. Črevá a trávenie viete podporiť pridaním zeleniny a probitík do stravy. Pečeň je naša vnútorná továreň, ktorá si tiež zaslúži starostlivosť. Vedeli ste, že párovým orgánom pre pečeň sú oči? Obom orgánom viete pomôcť komplexnou výživou. Obličky podporíte pitným režimom. Doplnenie čistej vody pomôže nielen vašim obličkám, ale aj pleti, zatočí s bolesťami hlavy aj s únavou.

Aby ste sa cítili lepšie a zahnali nielen jarnú únavu nepotrebujete robiť veľké zmeny. Malé pravidelné zmeny a ich konzistentnosť prinesie časom veľké zmeny do vášho života. Skúste to a uvidíte sami. Vy ste alfa omega svojho zdravia.

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Dátum: 30. novembra 2022

Autor: tím ALFA OMEGA

Kategória: Zdravie

BURNOUT – You Know It When You Feel It

Dátum: 17. apríla 2024

Autor: tím ALFA OMEGA

Kategória: Osobný rozvoj

Predbehnite svoje limity